Protein Tozu Hakkında Bilgi

Protein tozu, genellikle sporcuların antrenman sonrası kas onarımını desteklemek ve kas kütlesini artırmak amacıyla kullandığı bir besin takviyesidir. İşte protein tozu hakkında daha detaylı bilgi:

Protein Tozunun Kaynakları: Protein tozları, genellikle sütten (süt proteini), yumurtadan, soya fasulyesinden, bezelyeden, pirinçten veya hatta keten tohumundan gibi kaynaklardan elde edilir. En yaygın protein tozu türleri, whey (süt) proteini, kazein proteini, soya proteini ve bezelye proteini içerir.

Protein Tozunun Faydaları: Protein tozları, kas onarımını desteklemek, kas kütlesini artırmak, kas gücünü artırmak, egzersiz performansını iyileştirmek ve kilo kontrolüne yardımcı olmak için kullanılabilir. Ayrıca, protein tozu yüksek miktarda protein sağlayabilirken, genellikle düşük yağ ve karbonhidrat içerir.

Protein Tozunun Kullanımı: Protein tozu, sadece sporcular için değil, aynı zamanda kilo kaybı veya kilo kontrolü hedefleyen kişiler, yaşlılar ve bazı özel diyetleri uygulayanlar tarafından da kullanılabilir. Genellikle, protein tozu, su, süt veya meyve sularıyla karıştırılarak tüketilir. Ayrıca, smoothie'lere, yoğurtlara veya farklı yemeklere eklenerek de tüketilebilir.


Protein Tozu Çeşitleri:


Whey Protein: Hızlı sindirilen ve emilen bir protein türüdür. Antrenmandan hemen sonra alınarak hızlı bir şekilde kas onarımını destekler.


Kazein Protein: Yavaş sindirilen ve emilen bir protein türüdür. Gece boyunca kasların beslenmesini sağlamak için uygun olabilir.


Soya Protein: Vejetaryen veya vegan beslenenler için alternatif bir protein kaynağıdır.


Bezelye Protein: Laktoz intoleransı veya süt alerjisi olanlar için bir seçenektir.

 

Protein Tozu ve Yan Etkileri: Genel olarak, sporcuların kas inşa etmek için protein tozlarını kullanmasının, ‘yararlı mı yoksa zararlı mı?’ olduğu yıllardır tartışılsa da, dengeli ve ek gıda olarak tüketildiğinde zararsız olduğu görüşü ağır basmaktadır. Çünkü sağlıklı ve dengeli beslenerek vücuda doğal yollarla protein alınmalı, eğer protein alımı yetersizse protein tozu kullanılmalıdır. Düzenli olarak protein shake içiliyorsa, bol su içilmelidir. Çünkü vücuttaki yüksek protein konsantrasyonu böbrekleri zorlayabilir ve sıvı alımı çok düşükse böbrek hasarına yol açabilir. Böbrek hastalığı söz konusuysa protein tozu kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Çok aşırı protein tozu tüketiminin, böbreklerde hasara neden olduğu bilinmektedir. Bilinçsizce ve aşırı miktarda kullanılan protein tozu vücuda kesinlikle zarar vermektedir. Aşırı miktarda kullanıldığında bağırsaklar tarafından yeteri miktarda emilemeyeceği için ishale de neden olabilmektedir.

 

Protein tozlarının besin değerleri aynı mı? Protein tozlarının besin değerleri açısından incelendiğinde birbirinin aynı olmadığı görülmektedir. Piyasada satılan çok sayıda farklı ürün vardır. İçeriğindeki protein miktarı ve ek maddelere bakılarak uygun olan protein tozu seçilmelidir. Piyasada süt proteini, peynir altı suyu proteini (laktalbümin), yumurta proteini (yumurta albümini), soya proteini ve kolajen proteini şeklinde satılmaktadır. Çoğu protein tozu, süt proteini ve peynir altı suyu proteini ile karıştırılarak da satışa sunulmaktadır. Buna karşılık, ucuz ürünler genellikle kolajen proteini içerdiği için tercih edilmemelidir.

 

Protein tozunu kimler kullanmalı? Protein tozlarını, kas inşa etmek, kilo vermek veya dayanıklılıklarını artırmak için çalışan sporcuların kullanması önerilmektedir. Kilo kaybı söz konusu olduğunda, doğal yollarla protein diyetleri verilmeli, eğer protein tozu verilecekse doktor ve diyetisyen tavsiyesi alınmalıdır. 

 

Protein tozunu gebeler kullanabilir mi?

Anne adaylarının yaşam tarzının ve uygulanan diyetin, doğacak bebeğin sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar kadınların gebe kalmadan önce yeterince protein tüketmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Southampton Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada gebelerin düşük proteinli diyet uygulamasının, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi üzerinde zararlı sonuçları olduğu belirlenmiştir. Hamile kadınların protein gereksinimleri biraz daha yüksektir. Gebelik süresince protein gereksiniminin doğal besinler yoluyla tamamlanması, protein tozu kullanılacaksa doktor onayı alınması gerekmektedir.

Protein Tozu Nasıl Kullanılmalıdır?

Besin takviyesi olan protein tozu, sporcuların tükettiği besinlerin temelini oluşturur. Protein tozu tüketirken su ya da süt ile karıştırılabilir. Sütün içeriğinde de protein yer aldığından daha çok süt ile tüketilir. 

Protein tozu evde yapılır mı?

Piyasada satılan protein tozları birçok endüstriyel işlemden geçirilerek üretilmektedir. Fiyatları son derece pahalı olan bu protein tozlarının saflıklarını artırmak için pek çok işlem uygulanmaktadır. Evde yapılması mümkün değildir. 

Protein Tozu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Protein Tozu Kilo Aldırır mı?

Özellikle sporcuların tercihi olan ve uzman kontrolünde tüketilmesi gereken protein tozu doğru kullanılmadığında kilo alımına sebep olabilir. Yeterli ve düzenli seviyede egzersiz yapmamak da bunun sebebidir. 

Protein Tozu Saç Döker mi?

Protein tozu içeriğinde yer alan bazı maddelerden dolayı kilo alımına sebep olduğu gibi saç dökülmelerini de etkileyebilir. 

Protein tozu kas yapar mı?

İşlenmiş olan protein tozu tüketildiğinde doğrudan kas yapmamaktadır. Sporcular doğru egzersiz ve günlük beslenme rutinini düzenleyerek takviyes aldıkları protein tozu ile kas oluşturabilir. 

Protein tozu yaş sınırı kaç?

Protein tozunu mutlaka bir uzmana danıştıktan sonra tüketmek gerekebilir. Çocuklar ve hamileler tüketim konusunda dikkatli olmalıdır. Bunun yanında 18 yaş altındaki bireylerin protein tozu kullanımı sakıncalı olabilmektedir. 

Protein tozu göbek yapar mı?

Egzersiz ve doğru beslenmeyle desteklenen protein tozu göbek yapmamaktadır. ,

Gece yatarken protein tozu içilir mi?

Her kişide protein tozu farklı hızda sindirildiği için tüketim zamanı farklı olabilir fakat kaslar gece boyunca protein alacağından yatmadan önce içilen protein tozu kas yakımını engelleyebilir.